Category Manager

Category Manager

Vacatures senior èn junior category manager DSG Baars & Bloemhoff

Twee uitdagende functies met ruimte VOOR ondernemerschap, leiderschap en innovatie.

Intro DSG

Met ongeveer 1000 medewerkers, is DSG de drijvende kracht achter succesvolle groothandels voor professionele bouwers. Met de formules Baars & Bloemhoff, Stiho, Giebels en Bouwmaat bedienen wij verschillende doelgroepen met materialen, gereedschappen, diensten, advies en inspiratie. Kortom een stoer en ook heel Nederlands bedrijf. Meer informatie kun je lezen via https://dsg.eu

Intro Baars & Bloemhoff
Baars & Bloemhoff is marktleider op het gebied van decoratief plaatmateriaal en constructief dragermateriaal. Interieurarchitecten en interieurbouwers gebruiken deze materialen om klanten in gastronomie, retail, wonen, kantoren en zorg te voorzien van de mooiste en meest vernieuwende interieuroplossingen. Van de meest hippe hotspots in de stad tot en met de wachtkamer in het ziekenhuis. Met advies, efficiëntie, tools en bijzondere showrooms wordt er ingespeeld op de behoefte van de klant. Het bedrijf typeert zich door een warme familiecultuur gecombineerd met ondernemerschap. Een open, onafhankelijke, deskundige en vernieuwende werkwijze is kenmerkend voor de organisatie. De medewerkers werken met passie en gedrevenheid. Met een autonome werkwijze en de grootte van 70 medewerkers is de flexibiliteit en ondernemerszin een groot voordeel. Baars & Bloemhoff groeit ieder jaar met 10/15% en wordt er vooral gelet op onderscheidende merk gebonden producten en ontwikkeling van het eigen Baars & Bloemhoff merk. De koers is de afgelopen jaren verlegd naar de ideale klantreis van offline tot en met online. Deze digitale wijze van ontsluiten levert een inspirerende digitale transformatie op binnen onze klantgerichte b2b dienstverlening. Wij zijn als het ware steeds meer een b2b e-commerce bedrijf. Hierbinnen in het hart van onze organisatie staan mede onze category managers.

DSG is voor Baars & Bloemhoff op zoek naar een senior èn junior category manager

Twee uitdagende functies met ruimte ondernemerschap, leiderschap en innovatie.

De senior category manager zit in het MT onder leiding van John Faas. De MT leden zijn actief en zorgen voor inspiratie, beweging en vakkennisborging. Het gaat om de MT combinatie over formule, supply chain, logistiek, finance en HR.

Je hebt als senior category manager brede verantwoordelijkheid van inkoop tot en met de eindklant. Complexe inhoudelijke uitdagingen en een sterk verandermanagement aspect. Je stuurt de zittende inkopers aan en de junior category manager. Je analyseert de verbetermogelijkheden binnen inkoop en implementeert deze effectief. De Category Manager is verantwoordelijk voor het samenstellen en onderhouden van productcategorieën. Je werkt intensief samen met de interne organisatie en hebt daardoor een goed beeld van de behoefte van de klant. Je vormt hiermee een specifieke visie op bestaand én nieuw assortiment en denkt twee stappen vooruit binnen onze digitale klantreis. Vanuit deze actieve rol naar de klant weet je te stimuleren en inspireren. Je hebt medezeggenschap over de ontwikkeling, “productie” en marketing van de producten. Je begeleidt het product van begin tot eind en bent op de hoogte van alle product specifieke eigenschappen en kenmerken om deze optimaal te kunnen vermarkten. In de kern houd je je verder bezig met:

 • Te zorgen voor optimale samenstelling van het assortiment, rekening houdend met omzet, volume, marge, beschikbaarheid en prijsontwikkeling
 • Je inspireert je team van 5 professionals binnen datamanagement, operations en category management
 • Nauw samen te werken met de Supply Chain Analist en te zorgen voor optimale beschikbaarheid
 • De markt actief te verkennen naar alternatieve en nieuwe producten, om meer waarde toe te kunnen voegen voor de klant
 • Te investeren in leveranciersrelaties om deze op te bouwen, te versterken en samenwerking te bevorderen
 • Huidige contracten te verbeteren door middel van betere KPI’s en SLA’s
 • Projecten goed te laten draaien, zoals productinformatiemanagement
 • Een meer strategische, lange termijn werkwijze toe te passen
 • De interne samenwerking met o.a. sales, marketing en finance verder op te bouwen om processen te verbeteren
 • Te reizen naar beurzen in binnen- en buitenland.

De ideale kandidaat heeft ervaring met een ‘slow moving’ supply chain in de retail of wholesale branche. Ook een kandidaat met ervaring binnen een productiebedrijf en daarmee ‘aan de andere kant van de tafel’ heeft gezeten zou een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

 • Een afgeronde HBO- of academische opleiding, wellicht bij de TU
 • Trackrecord van zeker 3 jaar als category manager bij een commerciële organisatie
  • b2b omgeving is helemaal fantastisch
 • Kennis van logistieke processen
 • Je beheerst Nederlands en Engels uitstekend in woord en geschrift. Duits is een pré
 • Aanvullende opleidingen op het gebied van inkoop, category management, productmanagement en onderhandelingen zijn een pré
 • Kennis van en ervaring met Excel en kennis van SLIM4 is een pré;
 • Je bent sensitief maar toch assertief en weet verandering in het bedrijf te omarmen en stimuleren
 • Communicatie is jouw kracht en je beseft je hoe verschillende stakeholders benaderd moeten worden
 • Je bent gedreven en hebt een sterke mate van verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je bent analytisch ingesteld en weet vanuit data en feitelijke onderbouwing systemen en processen te verbeteren.

Om je een beeld te geven van je werkweek
Op de maandag start je na je kop koffie met je teamleden met de analyses over de persona’s, de regio’s en kanalen m.b.t. de productcategorieën van de vorige week, zodat je kunt bijsturen en dan finetunen. De volgende 3 dagen ben je bezig met het nieuw assortiment, inclusief nieuwe partijen, ga je de markt op of naar beurzen en onderhoud je je relaties. Intern een focus op processen, vakkennis overdracht en stakeholder management. De vrijdag plan je zelf in met je team wat nog moet worden gedaan.

De junior category manager kan heel goed een trainee zijn of je werkt net een jaar en het lijkt je leuk deze move te maken. Je leert alle aspecten van category management en de 1e twee jaar heb je een sterke focus om te faciliteren met daadkracht, resultaatbehoefte en met operationeel talent. Uiteraard met denkkracht en houd je het team op de hoogte door middel van rapportages en verslaglegging van activiteiten. Je hebt dezelfde opleidingsachtergrond, commercieel gevoel en bent nieuwsgierig en assertief.

Aanbod
Baars & Bloemhoff is niet alleen een ambitieus en ondernemend bedrijf met sterke commerciële drive. Het bedrijf neemt ook maatschappelijke verantwoordelijkheid door middel van jaarlijkse bouwreizen naar ontwikkelingslanden, in samenwerking met Habitat for Humanity. Medewerkers krijgen ieder jaar de kans mee te gaan. De beloning voor deze functies wordt gebaseerd op achtergrond en ervaring en zijn zeker markconform. Je valt binnen de Hibin CAO met o.a. 25 vakantiedagen + 12 extra vakantiedagen! (ATV), bonus en collectieve ziektekostenregeling.